website ontwerp website bouwen Sprookjes Verhalen

Facebook
Twitter
Youtube
Home
WWW Geschiedenis
Links
Mail
Actueel
Park
Attractie's
Marerijk
Anderrijk
Reizenrijk
Ruigrijk
Horeca
Souvenirs
Geschiedenis
Entertianment
Theater
Pinokkio de Musical
Overnachten
Efteling Hotel
Hotel Faciliteiten
Hotelprijzen
Kamers en Suites
Efteling Bosrijk
Bosrijk Faciliteiten
Bosrijk Prijzenlijst
Boshuysen
Dorpshysen
Bosrijk Appartementen
Efteling Golfpark
Golfpark Faciliteiten
Golfpark Prijzenlijst
Golfpark Openingstijden
Golfpark Arrangementen
Efteling Openingstijden
Entreeprijzen
Abonnementen
Multimedia
Efteling Achtergronden
Efteling Avatars
Efteling Muziek
Extra's
Efteling Cd's
Efteling Sprookjes Cd's
Musicals en Shows Cd's
Efteling Dvd's
Sprookjes Verhalen
Grondleggers
Pardoes

Het is een prachtig weer in de Efteling.

De zonnestralen kruipen door de bladeren van de bomen.

Hé, daar heb je Pardoes! Hij is op weg naar zijn studeerkamer.

Hij loopt langs Langnek. '''Hé Langnek, houden we het droog vandaag? '''Langnek steekt zijn nek uit en kijkt alle windstreken op. ´´Ja hoor´´, zegt hij. ´´Geen wolkje aan de lucht!´´ Heerlijk! Pardoes maakt een grote huppel van plezier. Het slot van de studeerkamer kraakt een beetje. De zware deur gaat moeilijk open. Het is donker. ´´Hatsjie!´´, niest Pardoes. Oh, oh er moet nodig gestoft worden! Voorzichtig doet Pardoes een olielampje aan. Het licht van het lampje valt op een oude eiken boekenkast vol zware, deftige boeken.

Pardoes gaat met zijn vinger langs de boeken. Er staan sprookjesboeken, wis- en weetkunde boeken en toverboeken. Kookboeken ook, want Pardoes houdt erg van koken. Pardoes besluit vandaag te gaan studeren in het Grote Boek Der Zeven Waarheden. Hij slaat het boek open bij de ´W´ van Wonder. Daar raak je nooit over uitgelezen. Pardoes studeert. Er verschijnt een heuse denkrimpel op zijn voorhoofd.

Het is stil in de studeerkamer . Je hoort alleen Pardoes die af en toe een bladzijde omslaat. De zonnestralen spelen met het stof in de kamer. Dan opeens hoor je: ´´hatsjie, hatsjie!´´, héél zacht. Pardoes kijkt verstoord op. Hoorde hij daar iets? Of roch niet? Hij haalt zijn schouders op. Maar dan hoort hij het weer: ´´Hatsjie, hatsjie´´ Ongerust staat Pardoes op. Dan hoort hij opeens een vreemd soort geknabbel. Het lijkt wel uit de richting van de kookboeken te komen... Hier moet Pardoes het zijne van weten. Voorzichtig loopt hij op de rij kookboeken af. Hij houdt zijn oor erbij. ´´Knabbel, knabbel, knabbel...´´, hoort hij. Voorzichtig pakt Pardoes het kookboek: ´´Hollandse recepten.´´ Dan valt er iets vóór hem op de grond! ´´Hé! , roept het. ´´Ik was net bij de erwtensoep!´´ Pardoes kijkt en kijkt... ´´Mmmompel de Boekewurm´´, zegt het ding met volle mond. Of liever: Kookboekenwurm, want ik blief alleen recepten.´´ ''Kookboekenwurm?´´, zegt Pardoes verbaasd. ´´Eet jij kookboeken? Mijn kookboeken? Alle Tovertwinkels! Sommige van mijn kookboeken zijn wel 100 jaar oud; straks zijn ze allemaal opgegeten! Mmmompel de Boekenwurm! Hoe lang ben je hier al? En wat heb je allemaal uitgevreten?´´ ''Ik heb een heel slecht geheugen'', zegt de Kookboekenwurm. ´´Dat weet ik niet meer. Ik weet wel dat ik bij de ´E´ van erwtensoep was, de rest is al op.´´ ''De rest is op!'', verschrikt kijkt Pardoes in zijn kookboek. En ja hoor, de eerste pagina's zijn mooi opgegeten.

''Hmmm...'', zegt Pardoes.''Je lijkt me een aardig ventje, maar toch ben ik bang dat ik je eruit moet zetten. Ik wil natuurlijk niet dat al mijn kookboeken door jou opgegeten worden. Trouwens, papier! Bah! Je lijkt Holle Bolle Gijs wel, ik snap ook niet wat hij eraan vindt. Heb je wel eens een gedroogd appeltje gegeten of een boterham met kaas? Of Sprookjesbosbessentaart van Pardoma? Ik heb toevallig een stukje bij me. Hier ik geef je de helft. Niet smakken hoor!''

Heel voorzichtig neemt de Kookboekenwurm een nuffig hapje van de taart. Hij kauwt... Dan gaan zijn ogen strálen! ´´Heerlijk! Verrukkelijk!'',

zegt de boekenwurm. ´´Mooi'' , Knikt Pardoes tevreden.

´´En nu gaan we beginnen aan een gedroogd appeltje.

En dan een boterham met pindakaas.

Vóórdat je het weet, kun jij alles eten!''

Zo gezegd, zo gedaan.

Elke dag leert Pardoes

Mmmompel de Boekenwurm

iets nieuws eten of drinken.

Banaan. Speklapjes,

Karnemelk en boerenkool. Rozijntjes.

Zuurkool. Alfijn, noem maar op.

Tot Mmmompel álles,

maar dan ook álles lekker vindt!

Maar Sprookjesbosbessentaart blijft

zijn lievelingseten!

Nu Mmmompel geen boeken meer eet,

Terug naar Sprookjesverhalen

Selecteer uw taal:

Meer WonderWereldWeb:

©WonderWereldWeb